ÇEKYA'NIN ARDINDAN İSPANYA DA DUYURDU:

ÇİN'İN KORONAVİRÜS TANI KİTLERİ HATALI!

ÇEKYA'NIN ARDINDAN İSPANYA DA DUYURDU:

Dünyayı sarsan koronavirüs salgınının ortaya çıkmasına ve dünyaya yayılarak pandemi haline gelmesine neden olan Çin’in hızlı tanı kitleri de tartışmalara neden oluyor. Çek Cumhuriyeti’nin ardından İspanya da tanı kitlerinin hatalı olduğunu duyurdu. İspanya’da mikrobiyologlar, Çin’den alınan hızlı koronavirüs testlerinin büyük oranda hatalı sonuçlar verdiğini duyurdu.

İspanya’nın El Pais gazetesinin yayımladığı haberde, yapılan çalışmalar sonucunda testlerin sadece yüzde 30 oranında hassasiyete sahip olduğunu belirtti. Bu durum, testlerin sadece yüzde 30 oranında doğru sonuçlar verdiği anlamına geliyor.

ÇİN TESTLERİ YETERSİZ, İSPANYA İADE EDİYOR

Uzmanlara göre testlerin hassasiyetinin en az yüzde 80 üzeri seviyede bulunması gerekiyor. ABD Hastalık Kontrol Merkezi de Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) hızlı influenza testlerinin en az yüzde 80 hassasiyete sahip olmaları gerektiğini bildirdiğini ifade etti.

Bu çalışmalar sonucunda İspanyol Bulaşıcı Hastalıklar ve Klinik Mikrobiyoloji Topluluğu, bu testlerin kullanılmaması tavsiyesini verdi. Sağlık çalışanları, daha uzun sürede sonuç veren testleri uygulamaya başlamak zorunda kaldı. İspanya Acil Sağlık Merkezi başkanı Fernando Simon da bugün yaptığı açıklamada 9 bin testin kontrol edildiği ve yeterince iyi olmadıkları için geri iade edileceklerini açıkladı.

HATALI SONUÇ VEREN BİOEASY’NİN BİR DİĞER MÜŞTERİSİ DE TÜRKİYE

El Pais testlerin Çinli bioteknoloji firması Bioeasy, tarafından üretildiğini ifade etti. Türkiye’nin de aynı firmadan 2 milyon test kiti sipariş ettiği biliniyor. Bu gelişmeler sonrasında Çin’in Madrid Büyükelçiliği, diğer ülkelere bağışlanan testlerin Bioeasy ürünlerini içermediği açıklamasını yapmak zorunda kaldı.

Çekya da Çin’den alınan hızlı testlerin doğru şekilde çalışmadığını açıklamıştı ancak Çekya’daki kitlerin ne kadarının Bioeasy ürünü olduğu bilinmiyor.

ÇEK UZMANLAR: HATA ORANI YÜZDE 80

Çekya haber ajansı iROZHLAS’ın yayımladığı bilgilere göre, Çek Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan hata iddiaları, dünya kamuoyunda oldukça ses getirdi. Çek uzmanlar, hızlı tanı kitlerinin sonuçları yüzde 80 yanlış verdiğini ve klasik yöntemlere dönmek zorunda kaldıklarını belirtti. Çekya’nın Moravian-Silesian bölgesinde Çin’den gelen hızlı tanı kitlerinin yanlış sonuç verdiği iddialarının konuşulması üzerine uzmanlar, laboratuvar testlerine dönmek zorunda kaldı. Bu yöntemle de günde sadece 900 test yapabildikleri öğrenildi.

Dünya koronavirüs test kitlerini sorguluyor: Sonuçlar hatalı mı?

Ozan Barış Erim/ QHA Ankara Koronavirüsün ortaya çıkmasına ve dünyaya yayılarak pandemi haline gelmesine neden olan Çin’in hızlı tanı kitleri de tartışmalara neden oluyor. Birçok ülkeden, 15 dakikada koronavirüs teşhisini gerçekleştirdiği söylenen tanı kitlerinin, yüzde 80 yanlış sonuç verdiğine dair iddialar ortaya atılıyor. Bazı açıklamalarda ise bu hata oranının yüzde 20-30 seviyesinde olduğu ifade ediliyor. …

Ozan Barış Erim/ QHA Ankara

Koronavirüsün ortaya çıkmasına ve dünyaya yayılarak pandemi haline gelmesine neden olan Çin’in hızlı tanı kitleri de tartışmalara neden oluyor. Birçok ülkeden, 15 dakikada koronavirüs teşhisini gerçekleştirdiği söylenen tanı kitlerinin, yüzde 80 yanlış sonuç verdiğine dair iddialar ortaya atılıyor. Bazı açıklamalarda ise bu hata oranının yüzde 20-30 seviyesinde olduğu ifade ediliyor.

ÇEK UZMANLAR: HATA ORANI YÜZDE 80

Çekya haber ajansı iROZHLAS’ın yayımladığı bilgilere göre, son olarak Çek Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan bu iddialar, dünya kamuoyunda oldukça ses getirdi. Çek uzmanlar, hızlı tanı kitlerinin sonuçları yüzde 80 yanlış verdiğini ve klasik yöntemlere dönmek zorunda kaldıklarını belirtti. Çekya’nın Moravian-Silesian bölgesinde Çin’den gelen hızlı tanı kitlerinin yanlış sonuç verdiği iddialarının konuşulması üzerine uzmanlar, laboratuvar testlerine dönmek zorunda kaldı. Bu yöntemle de günde sadece 900 test yapabildikleri öğrenildi.

SAĞLIK BAKANI YARDIMCISI: HATA ORANI YÜZDE 20-30

İddialar zerine bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Roman Prymula, Çin’den alınan hızlı test kitlerinin hata oranı bildiklerini, bu sonuçları kesin kabul etmemekle birlikte, sonuçların sadece gösterge olduğunu açıkladı. Prymula’ya göre, hata oranı sağlık uzmanlarının söylediği gibi yüzde 80’e kadar değil, sadece yüzde 20 ila 30 seviyesinde

VİRÜSE MARUZ KALDIKTAN 5 GÜN SONRA TEST HATAYI AZALTIYOR

Çekya’nın hedefi, koronavirüse maruz kalan kişilerde, ilk üç gün sonunda sonuç almaktı. Hatalı sonuçların çoğunun bu nedenle kaynaklandığını belirten Prymula, virüs bulaştıktan sonra beşinci günde yapılan testlerin daha güvenli olduğunu belirtiyor.

“TESTLERDE SORUN YOK, SAĞLIK GÖREVLİLERİ KULLANMAYI BİLMİYOR”

Öte yandan, dünya kamuoyunda geniş yankı uyandıran ithamlara cevap veren Çekya hükumeti ise testlerin yanlış sonuç verdiği iddialarını yalanladı. İçişleri Bakanı Jan Hamacek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, testlerin güvenilir olduğunu ve sağlık görevlilerinin “yanlış bir yöntem” kullandıklarını söyledi. Ayrıca Hamacek, Çin’den gelen testlerde hiçbir sorun bulunmadığını savunarak, testlerin karantinada 14 gün kalanlara uygulanması gerektiğini belirtti.

ABD’DE ULUSAL TIP KÜTÜPHANESİ’NDE TEST YANLIŞ MAKALESİ YAYIMLANDI

Çin’den gelen tanı kitlerinin sorunlu olduğuna dair bir başka iddia da, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) geldi. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Tıp Kütüphanesinde yayımlanan makaleye göre, Çin’de test edilenlerin belirli bir alt kümesinde testler yüzde 47 oranında yanlış bir şekilde pozitif çıktı.

CDC TESTLERİN BAŞLARDA YANLIŞ OLDUĞUNU KABUL ETTİ

ABD’de federal bir şirket olan CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) de, Çin’den gelen testlerin başlarda yanlış olduğunu ve zaman içinde geliştirildiğini söyledi. CDC yakın zamanda dağıttığı test kitlerinin, test için gerekli bir reaktif nedeniyle tutarsızlığa yol açtığını kabul etti. Ancak şu an reaktiflerin daha sıkı kontrolden geçtiğini belirten C.D.C., test kitlerinin kontrol önlemleri alınarak üretildiğini ifade etti. Bu durum, akıllara Çin’in salgının başında deneme amaçlı üretilen tanı kitlerini, Çek Cumhuriyeti’ne göndermiş olabileceği iddialarını getirdi.

BAŞKA ÜLKELERDE DE TANI KİTLERİ HATALI OLABİLİR Mİ?

Ayrıca, Çin yönetiminin, salgınla mücadele kapsamında dünyanın pek çok ülkesine bu kitleri gönderdiği göz önüne alındığında, başka hangi ülkelerde bu gibi sorunların yaşandığı şu an için bilinmiyor.

DSÖ ÜLKELERİN KENDİ TEST KİTLERİNİ YAPMAYA BAŞLADIĞINI BELİRTTİ

Bütün bunların yanında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) birçok ülkenin kendi test kitlerini yapmak için araştırma yaptığını kaydetti. DSÖ’ne göre; Çin, Hong Kong, Fransa, Almanya, Tayland ve ABD kendi testlerini tasarlamayı başardı. Çin testleri ile ilgili iddialar ise araştırılmaya devam ediyor.

ÇİN’İN KORONAVİRÜS KAYIPLARINI GİZLEDİĞİ İDDİASI!

Çin kaynaklı koronavirüs tanı kitlerinin hatalı olduğu iddiası gündemdeyken, daha önce de Çin’in koronavirüs kayıpları noktasında dünya kamuoyuna yalan söylediğine yönelik şüpheler bulunuyordu. Çin yönetiminin, salgının ortaya çıktığı Ocak ayından itibaren 2 ay içerisinde 14 milyonun üzerinde telefon hattı aboneliğinin iptal edildiği ortaya çıkmıştı.

 

ÇİN’İN TÜRKİYE’DEKİ İDEOLOJİK İŞBİRLİKÇİLERİNDEN “TANI KİTİ” YALANI!

Öte yandan, koronavirüsün kaynağı olan ve bütün dünyaya yayılmasına sebep olan Çin, suçunu örtmek ve tepkileri azaltmak için yalan bilgilerle propagandaya başvuruyor. Son olarak, Türkiye’de bazı ana akım medya organlarında da yer alan bazı haberler servis edilmişti . Çin rejiminin Türkiye’de bulunan ideolojik işbirlikçileri ve Türk medyasında adeta Çin ajanı gibi hareket eden bazı odaklar, hazırladıkları yalan haberle Çin’in ülkemize koronavirüs tanı kiti gönderdiği ve bunlarının parasının da Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı yardımların karşılığı olarak ödendiğini öne sürmüştü.

https://qha.com.tr/haberler/dunya-koronavirus-testlerinin-dogrulugunu-sorguluyor-cin-testleri-hatali-mi/177699/